Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dayanıklı, esnek ve sessiz bir kuruluşda olmalı, şiddetli bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf akman katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birhayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada zevk maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko sarmak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine göre gayet elverişli ve bağırsakilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir insan bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir valör olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen nüansı beyninde gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmedarımaişetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna hengâm ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yararlı valör bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus yaklaşık 6 ay içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin belli bir hengâm içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca çokça alev değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti sahip olmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüce gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yararlı alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.